Çuhadaroğlu Alüminyum 2021 Öğrenci Proje Yarışması

Konusu “Yeni Yaşam Arayüzleri” olarak belirlenen Çuhadaroğlu Öğrenci Proje Yarışması’nın 18.si İTÜ Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde düzenleniyor. Katılımcılardan, kır/kent ile birey/toplum bağlamında gündelik koşulları gözeten bir tasarım problemi tanımlamaları ve buna yönelik çözüm senaryoları oluşturmaları bekleniyor. Projelerin son teslim tarihi 10 Eylül 2021.

Hayatın her alanını değiştiren güncel koşulların, yaşama dair her şeyin yeniden düşünülmesine neden olduğu, yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi tasarımın her alanında da zorunluluklardan ötürü değişen koşullarımızın geleceği bir ölçüde muğlak hale getirdiği bilinmektedir. Kaçınılmaz olarak her bir disiplinin kendi içinde ve diğerleri ile etkileşimde bu muğlaklığı dağıtmaya yönelik arayışlar içinde olduğu söylenebilir. Geleceğin yeni hallerini, durumlarını, koşullarını anlamaya yönelik arayışlar da bu nedenle hız kazanmaktadır. Bugünlerde örtük veya açık olarak geleceğin getireceği yeni hallerin, ‘yeni normallerin’ ne olabileceği üzerine spekülasyonlar yapılmakta ve öngörülerimiz üzerinden yeni gelecek fikirleri üretilmeye çalışılmaktadır. Bir taraftan pandeminin sebep olduğu belirsizlikler, öte taraftan değişen, gelişen dönüşen teknoloji ve bilgi rejimleri kent, kır, mekân ve birey arasında yeni ve olası ilişkileri düşünmeyi kaçınılmaz kılmaktadır. Ancak, bugün pek çok alanda olduğu gibi kent, mimarlık ve tasarımı ilgilendiren tüm alanlarda bir “duraklamadan veya yavaşlıktan” söz etmek mümkündür. Nasıl olacağını bilemediğimiz bu muğlak gelecek için elimizdeki mevcut varlıklara, olgulara, değerlere ve kaynaklara bakarak çeşitli çıkarımlar yapmaya ve hayatın tüm alanlarını olumlu koşullar üzerine tanımlanmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç bulunmaktadır. Dolayısıyla, tasarımın tüm alanları için, güncel koşullar bağlamında çeşitli sorgulamalar yapmak, farklı problemler tanımlamak ve içinde bulunulan koşulları toplum yararına olumlu bir biçimde dönüştürecek olası çözümler üretmek durumundayız.

Çuhadaroğlu 2021 öğrenci projesi yarışmasının konusu, ilgili alanların tüm tasarımcılarını, içinde olduğumuz muğlaklığı, durgunluğu, yavaşlığı ve kısıtları aşacak/dağıtacak düşünce ve üretimler yapmaya, zihinsel etkinliğimizi arttırmaya davet ediyor. Bu çerçevede, bu yıl 18. si düzenlenen Çuhadaroğlu 2021öğrenci projesi yarışmasının konusu “yeni yaşam arayüzleri” tasarımı olarak belirlenmiştir.

Detaylı bilgi için;