Çekme Karavan Tasarımı Ulusal Öğrenci Fikir Yarışması

Tasarım alanları ile ilgili fikir yarışmaları, tasarım üretme sürecinin temelini oluşturmaktadır. Fikir yarışmalarının temel amacı; sorunların çözümü için yeni yöntemlerin, buluşların, planlamaların ve tasarım yaklaşımlarının ortaya çıkma sürecine yardımcı olmak, ileride uygulanacak tasarımların temelini oluşturacak fikir, kavram ve yaklaşımların ortaya konularak temel veri ve programlamaların belirlenmesini sağlamaktır. Bu yarışmalar; ileride açılacak diğer yarışmalar veya uygulama projelerine yönelik çalışmalar için hazırlık niteliği taşımaktadır. Fikir yarışmaları, yenilikçi olduğu kadar farklı perspektifler de sunmaktadır. Mekân ile ilgili düşünsel sınırları ortadan kaldırmakta, fonksiyon, yapı, strüktür gibi tasarım terminolojisine ait kavramların tanımlarını mekân üretimi bağlamında yeniden yorumlamakta ve sorgulamaktadır. Yarışmalar; mesleki ortamı deneyimlemeyi, mekâna entelektüel bakış açısı geliştirmeyi, ulusal hatta uluslararası ortama fikir sunmayı, ortamı fark etmeyi; süreç, sonuç ve sonrası için eğitim açısından katkılar sunmayı sağlamaktadır.

Yaşanan pandemi sürecinin getirdiği sosyal mesafe kuralları; yaşama, barınma, seyahat ve tatil mekânlarında farklı çözüm arayışları ortaya çıkarmıştır. Çekme karavanlar, motor gücüne sahip bir araç ile taşınabilmesi sayesinde geçici veya sürekli konaklama ihtiyacını karşılama potansiyele sahip mobil mekânlardır. Bu nedenle karavanlar pandemi süreci de dâhil olmak üzere her zaman tatil mekânı olarak kullanılabilecek araçlardır. Bununla beraber karavanlar doğa ile yakın temas içinde olunmasını da sağlamaktadır.

Bu yarışma, mekân üretim süreçlerine alıştırmak, dâhil etmek ve teşvik etmek için mimarlık, iç mimarlık, iç mimarlık ve çevre tasarımı ve endüstriyel tasarım öğrencilerini; hafif, taşınabilir ve esnek çözümler içeren, kullanıcısının sosyal, fiziksel, psikolojik ihtiyaçlarını karşılayan ÇEKME KARAVAN tasarlamaya davet etmektedir.

Detaylı bilgi için; https://tasarimyarismalari.karatay.edu.tr/index.html